Minerály v tele

Minerály - popis

Naše telo potrebuje okrem vitamínov prijímať z potravy tiež minerálne a stopové prvky, ktoré si telo nedokáže samo vytvoriť. Minerály hrajú významnú úlohu pre náš metabolizmus, zvlášť pri regulácii a kontrole metabolických pochodov a tiež aktivujú funkcie hormónov a enzýmov, redukujú cholesterol v tele, podporujú látkovú výmenu v našom tele a ak je ich v strave nedostatok, môžu sa objaviť zdravotné ťažkosti. Minerály tvorí v tele asi 4% našej váhy.

Medzi minerály a stopové prvky sa patrí vápnik, horčík, fosfor, sodík, draslík, železo, síra, zinok, selén, kremík, chróm, jód, fluór, meď, mangán, kobalt, bór a ďalšie.

Dôležité je, v akom pomere sa tieto minerály v tele vyskytujú, pretože v niektorých prípadoch môže byť ich nadbytok pre telo toxický (selén, hliník).

Vápnik je minerál, ktorý je v našom tele zastúpený asi v najvyššej miere, je obsiahnutý v kostiach a zuboch a jeho nedostatok pôsobí práve na stavbu kostí, je dôležitý pre nervové a svalové funkcie, srdcovej funkcie a tiež podporuje dobrú zrážanlivosť krvi a pre správnu chemickú rovnováhu v tele. Z potravy je získavaný predovšetkým zo strukovín, orechov, rôznych semienok (slnečnicových, sezamových, klíčkov) a najmä v mliečnych výrobkoch. Jeho odporúčaná denná dávka je 800 mg.

Horčík je nevyhnutný najmä pre správny metabolizmus enzýmov, má dobrý vplyv na srdcové a nervové funkcie, pomáha organizmu pri využití vitamínu C, napomáha správnemu vzniku estrogénov a podporuje činnosť žalúdka, čriev a močového mechúra. Je tiež výborným antioxidantom a pri jeho nedostatku sa môže prejaviť nervozitou, zápchou, hnačkami, alebo kŕčmi vo svaloch. Aj v období tehotenstva a dojčenia je horčík veľmi dôležitou zložkou. Horčík sa získava predovšetkým zo zeleniny, strukovín, obilnín, jabĺk a klíčkov. Odporúčaná denná dávka horčíka je 350 mg.

Fosfor je spoločne s vápnikom dôležitý pre kosti a zuby, podieľa sa na transporte mastných kyselín a tukov a tiež na prenose nervových impulzov, je preto veľmi dôležitým prvkom pre nervové a mozgové funkcie. Je obsiahnutý najmä v rybách, orechoch, vajíčku, mliečnych výrobkoch alebo strukovinách. Odporúčaná denná dávka je 750 mg.

Sodík a draslík sú veľmi dôležité pre nervové funkcie, dobrú svalovú činnosť a ak je ich v tele nadbytočné množstvo, môže to mať za následok zvýšený krvný tlak a tiež zlý vplyv na funkciu obličiek, nespavosť, alebo poruchy srdcového rytmu. Sodík a draslík sa získava zo strukovín, zemiakov, obilnín, orechov a soli. Sodík má odporúčanú dennú dávku 500 mg, draslík 1800 mg.

Železo je zásadným prvkom pre správny prenos kyslíka v organizme. Ak je v tele nedostatok železa, môže vznikať chudokrvnosť a s tým spojená bolesť hlavy, únava a pod. Železo sa ruší mliekom, takže ak varíme potraviny bohaté na železo spoločne s mliekom, navzájom sa rušia. Najviac železa je obsiahnuté vo vnútornostiach, mäse, žihľavách, marhuliach a listovej zelenine. Železa sa odporúča 10 mg na deň.

Zinok sa podieľa najmä na tvorbe inzulínu a je nevyhnutným prvkom pre dobré zrakové funkcie. Vstrebáva sa za pomoci vitamínu A a pôsobí preventívne pred vznikom rakoviny. Ak je ho v tele nedostatok, môžu sa vyskytnúť problémy pohlavných žliaz a tiež kožné problémy, alebo ich zhoršenie. Zinok môžete získať cibule, klíčkov, strukovín, otrúb, ustríc alebo tekvicových semienok a jeho odporúčaná denná dávka je 15 mg.

Selén pôsobí ako odchytávač voľných radikálov a vďaka tomu pôsobí na naše telo ako antioxidant, chráni srdce, ovplyvňuje krvný tlak, pôsobí proti kôrnateniu tepien a zvyšuje celkovú imunitu organizmu. Vyšší príjem cukru môže ovplyvniť negatívne množstvo selénu v našom organizme. Získať je ho možné z rôznych semienok, obilnín, vajcia, špargle, cibuľa, plodov mora atď.

Kremík je potrebný hlavne pre pevnosť ciev a kostí, pretože ovplyvňuje tvorbu spojív a chrupaviek v tele. Okrem toho tiež ovplyvňuje vzhľad pleti, nechtov a vlasov. Získava sa jablčnej vlákniny, prasličky, alebo celozrnných obilnín.

Chróm je významný pre metabolizmus sacharidov a správnej funkcie inzulínu a rovnako ako u selenu ho ruší vyšší príjem cukru. Chróm pôsobí veľmi dobre na celkovú obranyschopnosť nášho organizmu. Je obsiahnutý napríklad v lesných plodoch, pive, orechoch, klíčkoch .

Jód je známy hlavne vďaka svojmu pôsobeniu na správnu tvorbu hormónov štítnej žľazy. Okrem toho tiež zlepšuje kvalitu pleti, vlasov, zubov a nechtov a upokojuje nervy. Dôležitý je tiež v tehotenstve a ruší sa pri väčšej konzumácii kyslej kapusty. Jód v potrave môžeme nájsť predovšetkým v jodizovanej soli, morských riasach, rybách, čerešniach atď. Odporúčaná denná dávka je 150 mg.

Fluór je dôležitý najmä pre zdravé zuby a kosti, získať sa dá z morských rýb, alebo čierneho čaju.

Meď je nepostrádateľnou zložkou pri tvorbe hemoglobínu a tiež podporuje bunkové dýchanie.

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky
Používame cookies, aby sme zaistili správne fungovanie a bezpečnosť našich stránok. Tým vám môžeme poskytnúť tú najlepšiu skúsenosť z ich návštevy.

Pokročilé nastavenia

Tu môžete upraviť svoje preferencie ohľadom cookies. Nasledujúce kategórie môžete povoliť či zakázať a svoj výber uložiť.